SEANSE OBYWATELSKIE

Osiedlowe Kino Aktywistyczne to cykl seansów poświęconych filmom dokumentalnym, fabularnym i amatorskim. Filmom, które podejmują tematykę współczesnych problemów społecznych, edukacyjnych, środowiskowych i kulturalnych. Także poddających krytyce dominujący porządek polityczny i gospodarczy.

CEL OKA

Celem OKA ma być zwiększenie świadomości mieszkańców na temat współczesnych problemów i jednoczesne zachęcenie do poszukiwania rozwiązań i zaangażowania się w działania. Każdy seans zostanie poprzedzony prelekcją – wstępem merytorycznym, a po seansie odbędzie się dyskusja. Oferta skierowana jest do mieszkańców Bartoszowic, Biskupina, Dąbia i Sępolna we Wrocławiu.

Projekt OKO jest realizowany przez Fundację Instytut Badań i Rozwoju Lokalnego we współpracy z Radą Osiedla Biskupin-Sępolno-Dąbie-Bartoszowice, a jego uruchomienie jest odpowiedzią na potrzeby lokalnej społeczności. Realizacja projektu opiera się całkowicie na wolontariacie kompetencyjnym.

TEMAT: KLIMAT

Gościem specjalnym wydarzenia była Ewa Domańska – architekt krajobrazu, aktywnie udzielająca się w temacie zieleni we Wrocławiu.

Podczas wydarzenia odbyła się projekcja polskiego filmu dokumentalnego pn. „Można panikować” z 2020 r., w reżyserii Jonathana L. Ramseya, opowiadający o fizyku atmosfery profesorze Szymonie Malinowskim i jego działalności popularyzującej wiedzę o zmianach klimatycznych.

TEMAT: MARNOWANIE ŻYWNOŚCI

Gościem specjalnym wydarzenia była Julia Rokicka ze Stowarzyszenia Biorecykling. Podczas spotkania odbyła się projekcja filmu dokumentalnego z 2018 r. – „Nie marnuj jedzenia” w reż. Dana Goldberga (prod. Australia, RPA, Wielka Brytania, Tajlandia) o działalności aktywistki społecznej Ronnie Kahn.

Ronnie Kahn sama mówi o sobie – „aktywistka z przypadku”. Przez znaczną część swojego życia prowadziła firmę zajmującą się organizacją wytwornych kolacji, po których wyrzucano do kosza ogromne ilości żywności wciąż nadającej się do spożycia. Kiedy uświadomiła sobie absurdalność tego zjawiska, postanowiła założyć organizację charytatywną zajmującą się ratowaniem żywności i przekazywaniem jej ludziom w potrzebie.